Logo of Team Belgium

Het aftellen tot de Olympische Spelen in Tokio kan nu echt beginnen: op 13 maart was het nog slechts 500 dagen vooraleer in het New National Stadium de Olympische vlam wordt aangestoken. Zit Tokio 2020 op schema?, vroegen we aan Olav Spahl, Top Sport Directeur bij het BOIC en Chef de Mission.

Van 18 tot 20 maart waren Olav Spahl, Top Sport Directeur en Gert Van Looy, Games Manager op bezoek in Tokio voor de NOC Open Days.

Olav Spahl: “Op het programma stonden verschillende presentaties over de stand van zaken van de voorbereidingen, er werden toelichtingen gegeven, we hebben het bouwwerf van het Olympisch dorp bezocht. Verschillende venue tours stonden eveneens op het programma. Voor Team Belgium waren de venues van het wielrennen, paardrijden, schieten en golf interessant omdat we die voor het eerst te zien kregen.
Verder zijn tijdens zo’n NOC Open Days ook de one-to-one kontakten die we hadden met het organisatiecomité uiterst belangrijk, dan kunnen we onze specifieke vragen stellen.”

Het Olympisch dorp
Het Olympisch dorp komt op een artificieel eiland, het eiland Odaiba, in de baai van Tokyo. Het is gebouwd op land dat is teruggewonnen uit de zee, is ideaal gelegen, dichtbij het centrum van Tokio maar toch weg van alle drukte en het heeft een prachtig uitzicht.

Olav Spahl: “Het Olympisch dorp is momenteel nog één grote bouwwerf. We hebben geen gebouwen langs de binnenkant gezien. Wat ik wel kan zeggen is dat het dorp heel compact is, zo’n 850m op 470m groot. Heel compact dus, veel hoogbouw maar het lijkt me heel goed georganiseerd te zijn. Korte afstanden tussen de transportmall, de main dining hall, met een heel duidelijk plan.“

“Omdat het Olympisch Dorp zo compact is en de appartementen zeer klein, verwachten we dat het er niet rustig toeven zal zijn. Daarom denken we erover na om de atleten pas net voor de individuele competitie in het dorp te laten toekomen.
Het Olympisch Dorp voor de zeilers ligt op 30 minuten van de sportvenue. De Belgische zeilers hebben ervoor gekozen te logeren in een eigen appartement dat vlakbij de haven ligt.”, vervolgt de Chef de Mission.

Rio versus Tokio
Olav Spahl: “Het ging er in Rio soms wat improvisatorisch aan toe, dat lag vaak aan het engagement van de mensen. De aanpak van het organisatiecomité voor Tokio 2020 is een combinatie van een stevige structuur, een uitstekende organisatie, een duidelijke overleg- en communicatiestructuur met een enorm engagement van de mensen. Het wordt duidelijk beter in Tokio.”

“Maar er zijn zeker ook een aantal uitdagingen waarvoor we misschien zelf naar oplossingen moeten zoeken. Eén van de uitdagingen in Tokio is het verkeer en de afstanden tussen het Olympisch dorp en de sportvenues. Ik denk dan in het bijzonder aan de venues basketbal en golf.

Taal en cultuur
In Japan is niet alleen de taal een barrière maar ook het verschil in cultuur. Kenmerkend voor de Japanse sociale omgang is de stiptheid en de beleefdheid. Te laat op een vergadering komen bijvoorbeeld wordt niet op prijs gesteld, net zoals uw neus snuiten in het openbaar, met de vinger wijzen of met een mobieltje bellen in het openbaar.
Visitekaartjes uitwisselen doet u met twee handen en indien mogelijk tijdens een vergadering, legt u het visitekaartje voor u op tafel.

Olav Spahl: “De mensen van het organisatiecomité spreken allemaal perfect Engels. Dus dat is geen probleem. Verder werken we in Tokio met een Liaison Office, dat bestaat uit 2 personen die perfect Japans spreken, vertalingen van en naar het Japans kunnen verzorgen en contacten kunnen leggen. Om ons wegwijs te maken in de manier van werken of onderhandelen, is zo’n Liaison Office een hulp van onschatbare waarde.”

Green Games
Tokio 2020 gaat voluit voor innovatie met een grote aandacht voor het milieu. Nu al worden de Zomerspelen van 2020 “The Green Games” genoemd.
Olav Spahl: “Ja inderdaad, een mooi voorbeeld daarvan zijn de medailles voor Tokio 2020, die volledig uit gerecycleerde materialen worden vervaardigd van oude smartphones.”

Cold2Gold project
De hittegolf die Tokio vorig jaar teisterde, baarde de organisatoren de nodige zorgen.
Het organisatiecomité is daarom op zoek naar alternatieven zoals een start in de vroege ochtend voor de marathon bijvoorbeeld.
In en buiten de olympische stadions werken de Japanners tevens aan tal van constructies (airco, neveldouches, frisse luchtsystemen, waterreservoirs) om een bezoek aan de Olympische Spelen voor iedereen in alle opzichten draaglijk te houden.

Olav Spahl: “De temperatuur en de vochtigheidsgraad in Tokio zullen voor onze Team Belgium atleten een extra uitdaging vormen. Op het moment dat de Spelen er plaatsvinden, verwachten we temperaturen boven de 30 graden en een vochtigheidsgraad van meer dan 70%. Het wordt dus erg belangrijk om onze atleten te helpen om voor, tijdens en na de prestaties af te koelen. Sport Vlaanderen heeft met de universiteiten en andere partners het project Cold2Gold gelanceerd dat koelende truitjes en koelvesten zal ontwikkelen.

Tussen geschiedenis en toekomst
Japan kan bogen op een ruime ervaring: al drie keer organiseerde het de Olympische Spelen, waarvan één keer een zomereditie. Van 24 juli tot 9 augustus 2020 is Tokio weer gaststad voor de Olympische Spelen deze keer van de XXXIIe Olympiade. Zal Tokio klaar zijn?

Olav Spahl: “Ik ben er echt van overtuigd dat Tokio klaar zal zijn voor de Spelen. We hebben tijdens deze Open Days kunnen vaststellen dat Japanners ongelofelijk goed georganiseerd zijn, de informatie die we hebben gekregen is heel gedetailleerd in vergelijking met de informatie die we kregen in dezelfde periode voor vorige Spelen. De vragen die ze stellen zijn doelgericht en heel precies. Ik heb in Tokio een heel futuristische metropool gezien van 35.000.000 inwoners die slingert tussen geschiedenis en toekomst, dat is zeer aantrekkelijk.”