Logo of Team Belgium

Over een jaar moeten atleten presteren op de Olympische Spelen. In Tokio hebben ze alvast één tegenstander meer: de vochtige hitte! Prof. Peter Hespel van de Bakala Academy-KULeuven geeft 7 tips.

1. IJsvesten doen het nog altijd
Inspanningsfysioloog Peter Hespel: “Die zijn de voorbije jaren gesofisticeerder geworden. Door microbatterijen kan een ijsvest koel blijven, vroeger smolt de gel langzaam. Let wel: fysiologisch verandert dat niet veel. Als je – sorry voor de uitdrukking – op een blok vlees van 60, 70, 80 kilo een paar reepjes ijs aanbrengt, koelt die blok amper af. De lichaamstemperatuur verandert amper, maar omdat je huidtemperatuur verandert, voel je je minder oververhit.

2. Isotone sportdrank
Een combinatie van koolhydraten, zouten en mineralen. Die wordt aan de hand van een zweetprofiel voor elke atleet individueel bepaald.

3. Icecrunches
Je vriest sportdrank in, dat geschilferd ijs neem je in voor de start, zodat je lichaamstemperatuur daalt. Maag en darmen moeten er wel tegen kunnen.

4. Elke zweetdruppel die onverdampt van je lijf spat, is verloren vocht.
“Er wordt geëxperimenteerd met stoffen die zweetdruppels absorberen. Dat geeft verkoeling. “

5. Je lichaam koelt af als je in water tussen 25 en 30 graden zit
“Maar de praktische beslommeringen laten dat amper toe. Zie je Greg Van Avermaet al aan de bus een half uur voor de start in een bad met water zitten? Dat lukt niet. Evenmin met atleten die tot drie kwartier voor een wedstrijd in de callroom moeten wachten.” 

6. Er bestaan nieuwe strategieën om op voorhand te acclimatiseren
“Als je vijf keer per week een bad neemt gedurende 30 minuten in te warm water waarin je je oncomfortabel voelt, wen je aan de hitte. Zo kunnen atleten voor ze naar Japan vertrekken al een stukje acclimatiseren. Ook op stage gaan naar pakweg de Sierra Nevada en Tenerife helpt.”

7. Zonnecrème
“Het lijkt vanzelfsprekend, maar zowel voor atleten als fans geldt: vergeet je niet in te smeren met zonnecrème.”


Bron
Sportjournalist Hans Jacobs van BOIC-mediapartner Het Nieuwsblad schreef dit relaas vanuit Tokio.
Met de steun van het Marilo Fonds en de Koning Boudewijnstichting