Logo of Team Belgium

 Het EJOF is een multidisciplinaire sportcompetitie waarbij jonge atleten hun niveau kunnen meten binnen hun rechtstreekse leeftijdscategorie. Voor sommigen is het hun eerste ervaring met een internationale competitie van deze grootte en de gelegenheid om zichzelf te evalueren. Het EJOF heeft dus zijn belang en moet gezien worden als een indicator.

Rudy Lahor is voor de vierde keer chef de mission voor een EJOF. De vorige delegaties die hij leidde waren die voor Sarajevo in 2018, Montafon in 2015 en die van Bled in 2003.

Rudy Lahor: “Voor het BOIC is deze competitie belangrijk als waardemeter van de jonge atleet op internationaal niveau. Atleten worden geselecteerd voor het EJOF op basis van de voorstellen van de nationale federaties. Ook belangrijk in dit soort competities voor jonge topsporters is de internationale wedstrijdervaring die de atleet opdoet en dat deze ervaring hem doet groeien in zijn verdere carrière.”.

Welke atleten naar Bakoe vertrekken weten we pas eind juni. We hebben echter wel al een idee in welke sporten Team Belgium zal aantreden. Dat zijn er 8: atletiek, basketbal, gymnastiek, judo, tennis, volleybal, wielrennen en zwemmen.

Kennismaken met Olympische tradities
Atleten maken er ook kennis met alle tradities van de Olympische Spelen. Zo verblijven de deelnemers gezamenlijk in een olympisch dorp, tijdens de openingsceremonie wordt de olympische fakkel aangestoken en worden de vlaggen gehesen van alle deelnemende landen. De atleten leggen ook een Olympische eed af. Net als de Olympische Spelen heeft het EJOF een zomer- en een wintereditie.

Teambuilding stage in Gent
Voor iedere editie van het EJOF organiseert het BOIC een teambuilding stage voor alle leden van de delegatie. Die gaat door van 15 tot 17 juli in Gent. Niet alleen atleten maar ook de begeleiders, coachen, de medische begeleiding en de BOIC staf worden uitgenodigd.

Rudy Lahor: “De bedoeling van deze teambuilding stage is om voor het vertrek de volledige delegatie samen te brengen zodat iedereen elkaar leert kennen en een teamgeest op te bouwen. Deze jonge atleten hebben nog geen of weinig internationale ervaring. De coachen die de verschillende sporttakken begeleiden naar het EJOF zijn ook vaak niet de persoonlijke coachen van de atleten.

Het is ook belangrijk dat de medische staf de atleten fysiek leert kennen. Ook het samen leven met wederzijds respect en het plezier van het samen trainen, het creëren van een teamgeest zijn pluspunten waar het BOIC belang aan hecht en die je ervaart tijdens zo’n stage.”