Logo of Team Belgium

Op 18 oktober viel het doek over de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires. Verspringster, Maité Beernaert, die op 14 oktober met 6.31m naar het goud sprong, had de eer om tijdens de sluitingsceremonie de Belgische vlag te dragen. De fakkel werd doorgegeven aan Senegal dat in 2022 de vierde zomereditie mag verwelkomen. En wij hadden een gesprek met chef de mission voor Team Belgium, Gert Van Looy.

«Op sportief vlak is de evaluatie zeer positief. 9 medailles waarvan de laatste medaille er eentje van goud was, de tweede gouden medaille voor Team Belgium. Dat is heel mooi !”, zegt de chef de mission. "Voor de atleten zijn de Jeugd Olympische Spelen een onvergetelijke ervaring. Een ervaringen die ze zullen meedragen hun hele leven lang en hun hele toekomstige sportcarrière.”

“Het is ook belangrijk dat jonge atleten internationale ervaring kunnen opdoen tijdens deze multidisciplinaire competities. Tijdens de Jeugd Olympische Spelen komen atleten in contact met topatleten uit andere sporten en uit andere landen. Dat zijn bijzonder verrijkende ervaringen voor jonge topsporters op het hoogste internationale niveau. Atleten hebben hier de gelegenheid zich te meten met de internationale top.”

Deze Spelen waren ook zeer populair bij de Argentijnen. "De sfeer in de parken en de stadions was fantastisch. Het gaf deze Spelen een vrij uitzonderlijke belevenis.”

Er heerste ook een goede sfeer binnen Team Belgium. "De mix van atleten uit de verschillende sporten verliep heel gemoedelijk en heel natuurlijk. Iedereen heeft goed werk verricht en dat verklaart ook de goede resultaten. Er zijn jammer genoeg ook enkele atleten die minder goed gepresteerd hebben dan ze zelf hadden verwacht, maar dat is de wet van de sport. Algemeen gezien was dit een goede zeer editie.”

Er waren enkele kleine ongemakken te noteren, bijvoorbeeld de stiptheid van het vervoer. "Het organisatiecomité heeft enorme inspanningen gedaan om van deze Spelen een succes te maken. We hebben hier en daar wel wat hinder ondervonden, maar dat is onvermijdelijk bij grote evenementen. Over ik denk dat wij ook op organisatorisch vlak mogen spreken van een groot succes. Voor Team Belgium maar ook voor het organisatiecomité.»

Voor het BOIC zijn de Jeugd Olympische Spelen een gelegenheid  om onze jonge topsporttalenten te zien evolueren binnen een multidisciplinaire internationale competitie en om het potentieel van de Team Belgium atleten te evalueren. "Samen met de gemeenschappen moeten we nu onderzoeken hoe we deze jonge toptalenten kunnen steunen en begeleiden in hun carrière. Voor Tokio 2020 zal het te vroeg zijn, maar voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024 komen er zeker atleten in aanmerking.»