Logo of Team Belgium

Met de Olympische Spelen aan de horizon stijgt de kwalificatiekoorts bij onze Belgische atleten. Als de Belgian Cats erin slagen om zich te plaatsen voor het olympisch basketbaltoernooi, stevent Team Belgium af op een delegatie van zo’n 130 atleten (en 9 reserven). Een stand van zaken.

Het olympisch jaar is ingezet. Heel wat Belgische atleten in bijvoorbeeld atletiek, kajak, hockey en zeilen, zoeken de Australische of Zuid-Afrikaanse zon op voor hun pre-olympische voorbereiding.

Voor sommigen is de road to Tokyo helaas vroegtijdig beëindigd. Anderen kunnen dan weer volop focussen op hun olympische competitie.
“De atleten die al voldoen aan de selectiecriteria en hun ticket naar Tokio al beet hebben, kunnen zich in alle rust voorbereiden,” aldus topsportdirecteur Olav Spahl. “Zij kunnen hun seizoen nu volledig afstemmen op een topprestatie in Tokio. De atleten die nog op jacht zijn naar een kwalificatie, zullen nog vol aan de bak moeten om hun plaats veilig te stellen. Dat vergt een heel andere aanpak.”

Intussen is de lijst met selecteerbare atleten weer wat langer geworden.

Wielrennen
Eind vorig jaar bevestigde de UCI dat ons land 5 renners (waarvan 2 tijdrijders) en 3 rensters (waarvan 1 tijdrijdster) mag afvaardigen voor de olympische wegrit. Eén van de vijf, en één van de twee tijdrijders, wordt Remco Evenepoel, als hij zijn goede vormpeil kan behouden. Pas eind juni zal bondscoach Rik Verbrugghe een voorstel van selectie doen.

“Bij de dames rijst zelfs de vraag of een combinatie piste-wegrit mogelijk is voor bepaalde rensters,” zegt Olav Spahl. “Het WK baanwielrennen in maart zal veel duidelijk maken. Vooral een mogelijke kwalificatie van de achtervolgingsploeg zal bepalen of de combinatie realistisch is.”

Ruitersport
Zowel in de dressuur (door Laurence Roos) als in de eventing (door Karin Donckers) heeft België een individuele quotaplaats verzilverd.
Olav Spahl: “Als Karin Donckers wordt geselecteerd, zou dat voor haar een zevende olympische deelname betekenen. Dat is net zoveel als Jean-Michel Saive. Tussen 1992 (Barcelona) en vandaag nam ze deel aan alle Spelen, met uitzondering van Atlanta in 1996. Een uitzonderlijke prestatie!”

Taekwondo
Dankzij een top 5-plaats op de olympische ranking verzekerde Jaouad Achab ons land van een ticket voor de Spelen in de categorie tot 68kg.
“De andere taekwondoïns moeten hun kans grijpen tijdens het Europese kwalificatietoernooi in Milaan op 24 en 25 april,” weet Olav Spahl.

Uitkijken naar Cats, skateboard en boksen
De komende maanden voegen zich hopelijk nog heel wat atleten in verschillende sporten bij de huidige lijst. Uitkijken is het onder andere naar de Belgian Cats, die hun plaats kunnen verzekeren tijdens het kwalificatietoernooi in Oostende van 6 tot 9 februari.

In de nieuwe sporten op het olympisch programma maken onze skateboard(st)ers nog een kans op kwalificatie.
“Zij moeten punten scoren voor de olympische ranking,” aldus Olav Spahl. “Dat kan op het WK of op grote wedstrijden zoals de Dew Tour.”

Ten slotte mogen ook 10 Belgische atleten hun kans wagen op de kwalificatietoernooien in het boksen.
Olav Spahl: “De geselecteerde mannen zijn allemaal amateurboksers, de vrouwen komen uit het profcircuit. Voor hen is vooral de vraag hoe goed ze om kunnen met het olympisch format: 3 ronden van 3 minuten, terwijl een profkamp uit 10 ronden van 2 minuten bestaat. Bovendien volgen de wedstrijden elkaar sneller op, verschillende dagen na mekaar.”