Logo of Team Belgium

Het begon op zaterdag 24 februari toen Bart Swings op de Olympische Winterspelen in PyeongChang België een historische medaille bezorgde. Op de massastart bij de mannen won hij zilver, de eerste Belgische medaille op de Winterspelen sinds het brons van Bart Veldkamp op de Spelen van 1998 in Nagano.

2018 kende topprestaties in de grootste sporten, het gebeurde in de belangrijkste evenementen als Olympische Winterspelen, wereldkampioenschappen en Europese kampioenschappen, in team- en individuele sporten en voor zowel mannen als vrouwen.

Het sportjaar 2018 eindigde op 16 december met een al even historische prestatie die nog vers in het Belgisch collectief geheugen ligt, die van de hockeymannen die zich in Indië tot wereldkampioen kroonden. Onze Belgische helden wachtte duizenden fans bij hun terugkomst op Belgische bodem op het balkon aan de Brusselse Grote Markt.

Bekijk hier het infogram Team Belgium performance 2018.

28 medailles in olympische sporten
Op wereldkampioenschappen en Europese kampioenschappen rijfde Team Belgium maar liefst 40 medailles binnen, waarvan 28 in Olympische disciplines. In 2017 waren er dat nog 16. Dat is bijna een verdubbeling in disciplines die in 2020 op het Olympische programma staan in Tokio.

De Olympische Spelen in Tokio in 2020
Zijn deze topresultaten in 2018 een indicator voor de oogst die we mogen verwachten op de Olympische Spelen van Tokyo in 2020, vroegen we aan Olav Spahl, Elite Sport Director.

"Het is moeilijk om vandaag te voorspellen hoeveel medailles we in 2020 in Tokio zullen winnen. Het belangrijkste voor een atleet is om zijn of haar potentieel volledig te ontplooien. De plaats die hij of zij behaalt is natuurlijk ook afhankelijk van de concurrentie.

De uiteindelijke evaluatie zal grotendeels afhangen van het werk van het sportmanagement van de afgelopen jaren. In de komende 600 dagen kan ik slechts hier en daar een toets toevoegen. Bijvoorbeeld, in de manier waarop we atleten mentaal kunnen voorbereiden op de druk van buitenaf, het publiek, de media, en zichzelf.

Mijn belangrijkste missie is om omstandigheden te creëren - op het gebied van begeleiding, trainingsfaciliteiten, stages, vriendschappelijke wedstrijden..... - die elke atleet die een plaats in de Top 8 kan nastreven, in staat zal stellen om zich optimaal te concentreren op de Spelen. Verwen hem niet, maar neem al zijn zorgen weg. Rekening houdend met het budget natuurlijk, want alles heeft een prijskaartje.»

Maar Olav Spahl kijkt nu al (veel) verder dan Tokyo, na 2020 komen Parijs 2024, Los Angeles 2028 en de komende Olympische Winterspelen. "Topsport is een werk van lange adem. We moeten vandaag de medaillekandidaten vormen voor Los Angeles 2028. Voor Parijs 2024 kunnen we zelfs nu al bepalen welke atleten - vooral degenen die deel uitmaken van het Be Gold project - resultaten kunnen verwachten.”